- 10 ekor udang kaki merah@udang pengantin, dibersihkan
- 1 biji nenas sarawak saiz sederhana, kupas kulit, belah dan hiris sederhana tebal
- 2 batang serai, dititik
- 3 helai daun limau purut
- 1 keping asam gelugor
- 200 ml pati santan
- 1 liter santan cair
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
- 7 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 1/2 inci belacan (Kalau tak maka belacan - tak letak pun tak per)
- 3 keping hirisan lengkuas
- 3 biji cili merah + 10 biji cili padi
- 1/2 inci kunyit hidup
CARA MEMBUATNYA
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan serai dan bahan kisar halus, tumis hingga harum dan pecah minyak. Tambah nenas dan udang gaul rata, masak hingga udang bertukar warna.
Tuang santan cair, kacau perlahan dan biar mendidih. Masuk asam gelugor dan juga daun limau purut. Tambah pati santan, kacau dan biar mendidik perlahan, gunakan api kecil dan kacau sekali sekala.
Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok, boleh matikan api.
No comments:
Post a Comment