Thursday, April 1, 2010

KETAM BERCILI



Bahan - Bahan:

• 6 ekor ketam } dibersihkan
• 3 ulas bawang putih }
• 15 tangkai cili kering } dikisar
• 3 sudu besar sos cili
• 1/2 sudu besar sos tomato
• Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:

1. Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
2. Selepas itu, kopek kulitnya dan bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan.
3. Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing..
4. Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
5. Bila sudah agak garing, masukkan pula cuka (jika suka), garam dan gula.
6. Kemudian, masukkan 1/2 cawan air bersama ketam. Gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment