BAHAN-BAHAN:
* 1/2KG DAGING RUSA - dipotong dan dibersihkan
* 6 BAWANG MERAH - dikisar
* 3 ULAS BAWANG PUTIH - dikisar
* 1/2 INCI HALIA - dikisar
* 2 BATANG SERAI - dikisar
* 1/2 SUDU TEH LADA HITAM - ditumbuk
* 2 KEPING ASAM KEPING
* 3 SUDU BESAR KICAP PEKAT MANIS
* 3 SUDU BESAR KICAP CAIR
* 2 SUDU BESAR KICAP PEKAT
* 2 CAWAN SANTAN PEKAT
* SEDIKIT GARAM, GULA DAN SERBUK PERASA
* 1 EKOR KAMBING
CARA-CARA
1. PANASKAN MINYAK DAN TUMIS KESEMUA BAHAN KISAR HINGGA GARING.
2. MASUKKAN DAGING RUSA BERSAMA KICAP PEKAT, KICAP PEKAT MANIS, KICAP
CAIR DAN SANTAN. KACAU SEKETIKA.
3. KEMUDIAN MASUKKAN ASAM KEPING BERSAMA GULA, GARAM DAN SERBUK
PERASA SECUKUPNYA. GAUL RATA. BIAR SAMPAI DAGING EMPUK DAN SEDIA UNTUK
DIHIDANGKAN.
No comments:
Post a Comment