Tuesday, August 16, 2011

Sambal tempe dan kentang


Bahan-bahan ( 1 family )

  • 1 peket tempe - dipotong memanjang (1.5cm x 4 cm)
  • 2 biji kentang - dikupas dan dicuci bersih
  • 1 mangkuk kecil ikan bilis
  • 3 tbsp cili kisar
  • 3 tsp gula
  • 4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
  • 1/4 cawan air
  • sedikit garam dan kunyit
  • minyak untuk menggoreng
  • 1/4 kiub pati ikan bilis (optional-tak letak pun takper)
Cara-cara
  1. Tempe yang telah dipotong digaul dengan sedikit kunyit dan garam.
  2. Potong kentang nipis2 dan digaulkan dengan sedikit garam.
  3. Panaskan minyak, dan goreng kentang hingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
  4. Kemudian masukkan pula tempe, goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Gorengkan pula ikan bilis hingga garing, angkat dan toskan minyaknya.
  5. Tinggalkan sedikit minyak tadi di dalam kuali, masukkan cili kisar. Kacau hingga ia masak. Baru masukkan bawang tumbuk tadi. Kacau.
  6. Bila dah wangi, masukkan air dan tambah gula serta secubit garam (ini depends on, kalau tempe tadi dah masin tak perlu masukkan). Kacau hingga air agak kering dan rasa masin manisnya.
  7. Bila dah ngam dengan citarasa, masukkan semua bahan dan kacau sebati. Tutup api. Sedap dimakan terus sebab ia masih crispy.


No comments:

Post a Comment